Μελέτη Βαμβάκι

Καταπολέμηση Παρασίτων και Αποφύλλωση στην Τουρκία

Τα βαμβάκια καλλιεργούνται σε αμμώδες έδαφος με λίγα θρεπτικά συστατικά και υποφέρουν εύκολα από υποσιτισμό, προκαλώντας θραύση στο στέλεχος κατά την περίοδο ανάπτυξης και αυξάνει τον κίνδυνο επιθέσεων παρασίτων. Πριν από την ημερομηνία συγκομιδής, οι βαμβακοπαραγωγοί συνήθως εφαρμόζουν αποφυλλωτικό στο βαμβάκι για να βελτιώσουν την απόδοση της συγκομιδής με μηχανήματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 πήγαμε σε δύο χωράφια βαμβακιού στην Τουρκία με τοπική ομάδα φυτοπροστασίας για να δούμε πώς διαφορετικά drones DJI Agras λύνουν προβλήματα που θα συναντούσαν τα βαμβάκια κατά τη διάρκεια διαφορετικής φάσης ανάπτυξης. Τεκμηριώθηκαν οι παράμετροι λειτουργίας καθώς και η χημική κατηγορία και η δοσολογία.

Αντιμετώπιση προβλημάτων στη φάσης ανάπτυξης: ενίσχυση στελέχους & έλεγχος παρασίτων

Credit to SZR Tarım Drone Spraying

Η πρώτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 στο χωριό Küçükçıldırın στην πόλη των Άδανα της Τουρκίας.

Όταν έφτασε στο χωράφι, η ομάδα φυτοπροστασίας διαπίστωσε ότι τα στελέχη ήταν αδύναμα και εύθραυστα λόγω έλλειψης καλίου. Μερικά παράσιτα παρατηρήθηκαν επίσης στα φυτά, συμπεριλαμβανομένου του helicoverpa armigera (πράσινο σκουλήκι) και της gelechia gossypiella (ροζ σκουλήκι) και της αφίδας.

Παράμετροι Πτήσης

Τύπος DroneDJI Agras T30Firmware Versionv.509
Τύπος ΛειτουργίαςRoute Op. ModeΤαχύτητα23 km/s
Ύψος Πτήσης 3 MΠλάτος ψεκασμού8 Meters
Ψεκαστικό Υγρό ανά εκτάριο 10 LΤύπος ΜπεκXR TEEJET

Χρησιμοποιούμενα Χημικά

Credit to SZR Tarım Drone Spraying
Εμπορική ΟνομασίαFormulationΔραστικό συστατικό και το ποσοστόΠοσότητα (g ή ml) ανά εκτάριο
Ekvator20 SL Fluent Concentrate Suspension Concentrate88 g/l Mepiquat
Chloride + 22 g/l Cyclanilide
400 ml
Liberator10 EC Emulsion Concentrate100g/1 Pyriproxyfen10 L νερό και
500 cc φαρμάκου
Arrivo20 EL Emulsion200 g/l Cypermethrin10 L νερό και
1000 cc φαρμάκου
Corragen20 SL Fluent Concentrate Suspension Concentrate200 g/l Chlorantraniliprole10 L νερό και
200 cc φαρμάκου
Flash KaliEmulsion ConcentratePotassium Oxide10 L νερό και
1500 cc φαρμάκου

Μετά την επέμβαση, τα παράσιτα εξαλείφθηκαν από τα φυτά και τα στελέχη έγιναν ισχυρότερα λόγω του προστιθέμενου καλίου. Δεν υπήρξαν ζημιές στο βαμβάκι από τρακτέρ. Καθώς ο πελάτης είδε έγκαιρα το αποτέλεσμα του ψεκασμού, συμφώνησε για την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού με drone.

Περίοδος ωρίμανσης: Τα βαμβάκια άρχισαν να ανοίγουν 7 ημέρες μετά την εφαρμογή αποφολίωσης

Η άλλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 κατόπιν αιτήματος πελάτη. Η εφαρμογή αποφύλλωσης προγραμματίστηκε 14 ημέρες πριν από τη συγκομιδή, έτσι ώστε τα άνθη του φυτού βαμβακιού να ανοίξουν εντελώς και να είναι έτοιμα για συγκομιδή.

Δεν παρατηρήθηκαν ζημιές στα φυτά. Αυτή η αποφυλλωτική εφαρμογή γίνεται για το στέγνωμα του φυτού και το άνοιγμα του. Παρατηρήθηκε ότι οι τα βαμβάκια στο χωράφι ήταν ανοιχτά κατά περίπου 70% και αυτή η εφαρμογή αποφύλλωσης γίνεται για το άνοιγμα των υπόλοιπων μπουκαλιών.

Before the defoliant application, credit to Çukurova Gübre Tarımcılık

Ο κανονικός ψεκασμός με τρακτέρ προκαλεί ζημιές στο φυτό και μειώνει την ποσότητα καθώς και την ποιότητα της συγκομιδής. Έτσι ο πελάτης μας συμφώνησε να κάνει αυτή την εφαρμογή από αέρος με drone.

Αποτέλεσμα

Μετά από 7 ημέρες από την εφαρμογή αποφύλλωσης, παρατηρήθηκε ότι όλα τα βαμβάκια ήταν ανοιχτά, τα φύλλα στέγνωσαν και έπεσαν, με αποτέλεσμα όλα τα φυτά να είναι έτοιμα για συγκομιδή.

Day 7, credit to Çukurova Gübre Tarımcılık

Παράμετροι Πτήσης

Τύπος DroneDJI Agras T10Firmware Versionv.01.00.509
Operation modeRoute Op. ModeΤαχύτητα15 km/s
Ύψος Πτήσης2 MΠλάτος Ψεκασμόυ4,25 Meters
Ψεκαστικό υγρό ανά εκτάριο 14 LΤύπος ΜπεκXR TEEJET

Χημικά

Credit to Çukurova Gübre Tarımcılık
Εμπορική ΟνομασίαFormulationΔραστικό συστατικό και ποσοστόΠοσότητα Χημιού (g ή ml) ανά εκτάριο
BaystarDefoliating Agent 10-14 before harvestThidiazuron + Diuron
119.75 + 59.88 g/l
600 ml
ExtangBoll Opener14 before harvestEthephol
720 g/l
2000 ml

Συμπέρασμα

Παρατηρήσαμε καλύτερη επίδραση στα φυτά κατά τον ψεκασμό με μικρότερη ταχύτητα και με μικρότερη συγκέντρωση του αποφυλλωτικού ανά εκτάριο. Αυτές οι παράμετροι λειτουργίας που χρησιμοποιήθηκαν ήταν 100% αποτελεσματικές επιτόπου και την ημέρα 14, ο πελάτης μπόρεσε να συλλέξει με μεγάλη άνεση.

Οι μελέτες παρασχέθηκαν από τις ακόλουθες ομάδες φυτοπροστασίας:

Η SZR Tarım Drone Spraying, η οποία διεξήγαγε την επιχείρηση ελέγχου παρασίτων, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με πολλές γνώσεις για τις καλλιέργειες. Κατάφεραν να ψεκάσουν περίπου 400 εκτάρια γης τους τελευταίους δύο μήνες με το DJI Agras T30. Η ομάδα αποτελείται από έναν πιλότο, έναν βοηθό και έναν γεωπόνο και έχει πραγματοποιήσει ψεκασμό σε καλαμπόκι, μελιτζάνα, βαμβάκι, φασόλι, λευκό λάχανο, μαύρο λάχανο, πιπέρι και μαρούλι.

Contact person:Ramazan BULUT

Contact info : +90 531 710 60 02

Çukurova Gübre Tarımcılık

Gizem EKINCI – Η Lezgin EKINCI εργάζεται ως συμβουλευτικό γραφείο από το 2016 στα Άδανα, στην περιοχή Çukurova. Ο οργανισμός παρέχει συμβουλές σχετικά με πιστοποιήσεις Global GAP, συστήματα διαχείρισης ποιοτικού ελέγχου, λιανική πώληση ορυκτών και λιπασμάτων και εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας. Άρχισαν να ψεκάζουν με drones το 2021. Η ομάδα αποτελείται από γεωπόνους και ψέκασε 350 εκτάρια χωραφιών με καλαμπόκι, βαμβάκι και σόγια από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2022.

Contact person:Gizem EKINCI – Lezgin EKINCI

Contact info : +90 553 013 99 40

Πηγή: https://ag.dji.com/case-studies/ag-case-en-t30-tr-cotton

Προειδοποίηση: Το περιεχόμενο και οι παράμετροι που παρέχονται εδώ είναι μόνο για αναφορά. Θα πρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο λειτουργίας και τις παραμέτρους και να χρησιμοποιήσετε έναν σωστό τρόπο για να ψεκάσετε το χωράφι σας σύμφωνα με τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες, τους χαρακτήρες της καλλιέργειας, τη συνήθεια ή το ιστορικό χρήσης χημικών (θα μπορούσατε να αλλάξετε άλλες χημικές ουσίες σε περίπτωση που εμφανιστεί αντίσταση) κ.λπ. Εάν δεν είστε σίγουροι ποιες παραμέτρους λειτουργίας θα επιλέξετε ή δεν είστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού, τότε θα πρέπει πρώτα να κάνετε μια μικρή δοκιμή σε μέρος του χωραφιού, πριν προχωρήσετε στο υπόλοιπο .