Καλαμπόκι

Ο αραβόσιτος είναι ένα ετήσιο φυτό της οικογένειας των χόρτων. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές καλλιέργειες σιτηρών όπως το ρύζι και το σιτάρι, είναι ανεκτική στην ξηρασία, το κρύο και την άγονη γη και διαθέτει εξαιρετική περιβαλλοντική προσαρμοστικότητα. Καλλιέργεια δημητριακών υψηλής απόδοσης στην Κίνα, ο αραβόσιτος είναι μια σημαντική πηγή τροφής για την κτηνοτροφία, την εκτροφή και την υδατοκαλλιέργεια, καθώς και απαραίτητη πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τροφίμων, τη βιομηχανία ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης, την ελαφριά βιομηχανία και τη χημική βιομηχανία.

Στην Κίνα, η καλλιέργεια αραβοσίτου συγκεντρώνεται στα βορειοανατολικά, βόρεια και νοτιοδυτικά, σχηματίζοντας μια μακριά λοξή ζώνη φύτευσης αραβοσίτου που εκτείνεται από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά. Υπάρχουν μεγάλες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού στο Heilongjiang, το Jilin, το Hebei, το Shandong, το Henan, την Εσωτερική Μογγολία και το Liaoning, που αντιπροσωπεύουν το 66% του συνόλου της Κίνας. Προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση των λειτουργιών εναέριας εφαρμογής για τον αραβόσιτο, αυτό το άρθρο θα κάνει γενικές αναλύσεις για διάφορα στάδια ανάπτυξης του αραβοσίτου.

Βοτάνισμα (Ξεχορτάριασμα) σε πρώιμο στάδιο

Από την εμφάνιση του φυτού, η διαφοροποίηση της ρίζας, των φύλλων και του μίσχου του καλαμποκιού υποβοηθάται από το φως, την βροχή και την έγκαιρη λίπανση. Στο πρώιμο αυτό στάδιο, δώστε μεγαλύτερη προσοχή στον έλεγχο εάν τα σπορόφυτα αραβοσίτου αναδύονται σταθερά και αν οι μίσχοι και τα κλαδιά είναι δυνατά, ώστε να τεθούν γερές βάσεις για καλή απόδοση.

Σε αυτό το στάδιο, τα drones εναέριας εφαρμογής χρησιμοποιούνται κυρίως σε μεταφυτρωτικές εργασίες ζιζανίων, ελέγχοντας ετήσια και πολυετή χόρτα και πλατύφυλλα ζιζάνια με nicosulfuron, atrazine και rimsulfuron.

Καλαμπόκι στο στάδιο του σπορόφυτου

1. Θα χρειαστούν 2~6 ώρες για να απορροφηθούν τα μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα μετά την εφαρμογή. Η αποτελεσματικότητα του ελέγχου των ζιζανίων σχετίζεται στενά με τη θερμοκρασία και την υγρασία. Όταν εφαρμόζεται σε υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή σχετική υγρασία, τα σταγονίδια θα εξατμιστούν πιο γρήγορα στον αέρα και στα φύλλα, με αποτέλεσμα την κακή αποτελεσματικότητα στον έλεγχο των ζιζανίων. Άλλωστε σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί εύκολα να εμφανιστεί φυτοτοξικότητα, γι’ αυτό συνιστάται η εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων πρωί και βράδυ.

2.Η γενική περίοδος ασφάλειας για τις μεταφυτρωτικές εφαρμογές του nicosulfuron είναι το στάδιο των 3-5 φύλλων και η φυτοτοξικότητα είναι εύκολο να συμβεί πριν από το στάδιο των 2 φύλλων ή μετά το στάδιο των 6 φύλλων. Το Sethoxydim είναι ένα προφυτρωτικό και μεταφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο εκλεκτικής πρόσληψης-μεταφοράς, το οποίο απορροφάται κυρίως από το ριζικό σύστημα και λίγο από το στέλεχος και τα φύλλα. Πλένεται εύκολα στο βαθύ χώμα από το νερό της βροχής, μπορεί να καταστείλει τα βαθιά ριζωμένα ζιζάνια. Είναι πολύ εύκολο να προκληθεί φυτοτοξικότητα, η οποία θα διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

3. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο το nicosulfuron όσο και η atrazine είναι σχετικά ασφαλή για τον αραβόσιτο, αλλά επικίνδυνα για άλλες καλλιέργειες. Η σόγια, το ρύζι, το σιτάρι, το βαμβάκι, τα λαχανικά και οι ροδακινιές είναι όλα ευαίσθητα σε αυτά, γι’ αυτό προσέξτε την κατεύθυνση του ανέμου και την ταχύτητα του ανέμου κατά τη λειτουργία για να αποφύγετε τη φυτοτοξικότητα που προκαλείται από τα παρασυρόμενα σταγονίδια. Συνιστάται η χρήση των ακροφυσίων της σειράς XR110015VS για να αυξήσετε σωστά το μέγεθος των σταγονιδίων και να συμπεριλάβετε πρόσθετα σε εναέριες εφαρμογές για να μειώσετε την απόσταση μετατόπισης των σταγονιδίων.

Εφαρμογή του chlormequat

Ο αραβόσιτος είναι μια καλλιέργεια με υψηλό μίσχο με κανονικό ύψος έως 3 μέτρα και είναι επιρρεπής σε παραμονή σε περίπτωση μακράς βροχής και ισχυρού ανέμου, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης ή ακόμη και την πλήρη αποτυχία της καλλιέργειας. Για να αποφευχθεί η παραμονή του καλαμποκιού, η εφαρμογή chlormequat αραβοσίτου χρησιμοποιείται όλο και πιο ευρέως επιπρόσθετα με τα αγρονομικά μέτρα όπως η βελτίωση της διαχείρισης της καλλιέργειας. Το chlormequat αναστέλλει τη βιοσύνθεση της γιββερελίνης στο φυτό για τον έλεγχο της ατρακτοειδούς ανάπτυξής του, με αποτέλεσμα ένα στιβαρό μίσχο, καλά ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα και αντοχή στην κατάκλιση.

Κατάκλιση Καλαμποκιού

Το chlormequat εφαρμόζεται κυρίως στον αραβόσιτο την περίοδο 8-10 φύλλων και απαιτείται ομοιόμορφος ψεκασμός για την αποφυγή επαναλαμβανόμενου ψεκασμού και μη ψεκασμού, καθώς ο πρώτος θα οδηγήσει σε υπερβολική αναστολή της ανάπτυξης του καλαμποκιού και ο δεύτερος δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Η λειτουργία πρέπει να εκτελείται σε χαμηλές ταχύτητες ανέμου για να εξασφαλιστεί καλό αποτέλεσμα. Επιπλέον, κατά την εφαρμογή του chlormequat θα πρέπει να ακολουθούμε τις βασικές αρχές του «ψεκασμού των ψηλών φυτών αλλά όχι των κοντών, των δυνατών αλλά όχι των αδύναμων και των μαύρων αλλά όχι των κίτρινων», δηλαδή να επιλέγουμε ψηλά και δυνατά φυτά όπως ο στόχος της λειτουργίας και αποφύγετε την εργασία σε φυτά με κακή ανάπτυξη.

Ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων του αραβοσίτου

Τα λεπιδόπτερα παράσιτα όπως οι περιπατητές και τα φθινοπωρινά σκουλήκια, καθώς και τα παράσιτα που τρυπούν και ρουφούν το στόμα, όπως θρίπες, κόκκινες αράχνες και αφίδες μπορούν να βρεθούν στον αραβόσιτο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Δεδομένου ότι οι περιπατητές και τα σκουλήκια του φθινοπώρου είναι παράσιτα που τρώνε υπερβολικά, πρέπει να ελέγχονται πριν από το 3ο στάδιο. Εάν δεν προληφθούν έγκαιρα, μπορεί να εμφανιστούν εστίες, με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες.

Σκουλήκια Καλαμποκιού

Σημειώσεις για ολοκληρωμένη λειτουργία

1. Σε περιοχές με μεγάλες εκτάσεις φύτευσης αραβοσίτου, δεν είναι πολύ εύκολο να ψεκαστούν αγροτεμάχια αραβοσίτου με συμβατικές μεθόδους. Μπορούμε εύλογα να σχεδιάσουμε τις διαδρομές με εναέρια εφαρμογή drones για να αποφύγουμε τραυματισμούς και θερμοπληξία που προκαλούνται από το περπάτημα στα χωράφια καλαμποκιού.

2. Καθώς οι μίσχοι του καλαμποκιού είναι ψηλοί, συνιστάται ο χειριστής να στέκεται ψηλότερα για να παρατηρεί καλύτερα τα εναέρια drones εφαρμογής, ενώ λαμβάνει ένα καλό σήμα βίντεο σε περίπτωση λειτουργίας στο στάδιο του υψηλού μίσχου.

3. Απαγορεύεται η είσοδος στον χώρο λειτουργίας μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής (ειδικά στην περίπτωση εφαρμογής εντομοκτόνων) για αποφυγή δηλητηρίασης από εισπνοή όταν ο αραβόσιτος έχει ψηλώσει.

Πηγή: https://ag.dji.com/case-studies/dji-ag-caseen-maize

Προειδοποίηση: Το περιεχόμενο και οι παράμετροι που παρέχονται εδώ είναι μόνο για αναφορά. Θα πρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο λειτουργίας και τις παραμέτρους και να χρησιμοποιήσετε έναν σωστό τρόπο για να ψεκάσετε το χωράφι σας σύμφωνα με τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες, τους χαρακτήρες της καλλιέργειας, τη συνήθεια ή το ιστορικό χρήσης χημικών (θα μπορούσατε να αλλάξετε άλλες χημικές ουσίες σε περίπτωση που εμφανιστεί αντίσταση) κ.λπ. Εάν δεν είστε σίγουροι ποιες παραμέτρους λειτουργίας θα επιλέξετε ή δεν είστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού, τότε θα πρέπει πρώτα να κάνετε μια μικρή δοκιμή σε μέρος του χωραφιού, πριν προχωρήσετε στο υπόλοιπο .